
ha kali ini resepi buat 'seri muka' plak
1. beras pulut direndam pagi sebelum pergi sekolah nanti petang balik dah kembang je beras tuh
2. telor 3 biji + 1 cawan gula dikisar
3. 1 cawan tepung gandum + setengah cawan tepung jagung diayak
4. buh dalam bekas bahan2 nih :
telur yang telah dikisar + tepung yang dah diayak + pewarna hijau + perisa asen vanila + pati santan + garam sikit
gaul biar cair je tengok.. cam kastart..hehe boleh faham ke..
4. beras pulut tadi dibasuh, buh dalam loyang + santan, sukat santan cam sukat air nak masak nasi, tapi kurangkan air sikit sebab beras pulut tu dah kembang. kang lembik sangat plak. kukus sampai masak la.
5. Keluarkan pulut tuh dari periuk kukus. pulut dalam loyang tu ditekan biar padat. pastu masukkan balik dalam periuk kukus. (jangan nak tunjuk tere nak tekan dalam periuk tuh, kang...chef nye plak yang masak...)
6. masukkan bahan2 kastart td tu atas pulut td..
7. kukus lagi dalam 15-20minit la
dah sejuk baru boleh potong ok..
No comments:
Post a Comment